25.01.2021

Hjælp til valg af plantekasse

Går du og overvejer at købe en plantekasseOg ved du ikke, hvilket materiale du skal købe i? Så har vi lavet en liste over ting du kan overveje inden du skal købe din plantekasse. 

Kalder man det en plantekumme eller en plantekasse?

Nu har vi handlet med disse i mange år og det er altid interessant at høre, hvad vores kunder kalder produktet. Men her står det nærmest lige. En plantekumme eller plantekasse er for mange det samme – nemlig en kasse/kumme med bund i.

Hvilket materiale skal jeg vælge til min plantekasse?

Træ, cortenstål, jern eller varmgalvaniseret stål, pulverlakeret stål. Jeg synes først at du skal se på, hvilke materiale du bedst kan lide og tænk over, hvor meget du vil holde vedlige.

Træ er jo et dejligt materiale og det er skønt at bygge noget selv. Hvis du vælger at købe eller bygge en i træ så få tænkt over, hvordan du vil beskytte træet mod råd og nedbrydning. Du kan enten male det og ligeledes skal du tænke en barriere ind mellem jorden og træ.

Varmgalvaniseret stål, er stål der har fået et lag zink over sig. Når man taler om galvanisering så skal man vælge en varmgalvanisering, da det er beregnet til det nordiske klima. Udtrykket et meget rent og materialet kan nærmest være helt blankt i starten, men toner ned med regn og sol ligesom en tagrende. Langt de fleste tagrender på nyere huse er lavet i varmgalvaniseret stål.

Det er den varmgalvaniseret stål vi bruger når vi får henvendelser fra vores kunder om et andet farvevalg. Der skal man bruge denne da varmgalvaniseringen beskytter extra mod tæring, hvis plantekasser bliver ridset i overfladen. Du kan få malet din plantekasse i den farve du ønsker, blot tag kontakt til os med den Ral farve du vil bruge på pulverlakken.

Almindeligt jern i passende tykkelse giver en flot rød farve når materialet begynder at ruste.

Cortenstål er en mere rusttræg ståltype der har længere levetid end almindeligt jern. Cortenstål har været bl.a. været brugt til facade beklædning bl.a. på Odense Universitet. Cortenstål er også brugt som tag på telefoncentraler og elskabe rundt om i landskabet. Cortenstålet får en smuk patina der passer godt ind i havens andre farver.

Du kan selv bestemme farven på plantekassen

Det er den varmgalvaniseret stål vi bruger når vi får henvendelser fra vores kunder om et andet farvevalg. Der skal man bruge denne da varmgalvaniseringen beskytter extra mod tæring, hvis plantekassen bliver ridset i overfladen. Du kan få malet den i den farve du ønsker blot tag kontakt til os med den ral kode (farvekode til lakken) du vil bruge. Der vil komme et ekstra gebyr på ca. 500 kr., hvis farven skal være andet end sort.

Vi forer med flamingo

Vi forer kasserne med en høj isolering 20 mm flamingo. Det gør vi af 2 primære årsager. Da metal hurtigt leder varme og kulde, så dæmper og fordeler flamingoen det varmetryk der kommer således at planternes rødder ikke ”brændes” af og sænker fordampningen fra plantekassen. Om vinteren hjælper den med at isolerer jorden og planterne, så sarte planter har en større chance for at overleve.

Er der er huller i plantekasserne?

Ja, vi leverer altid dem med huller i bunden, så overskydende vand nemt kan løbe af. Det bør være muligt for overskydende vand at løbe nemt ud af kassen.

Det er muligt at tilkøbe en kapillærindsats. Det den gør er at den skaber et vandreservoir i bunden af plantekassen, som planterne kan tilgå. Dette er godt, hvis ikke man vander ofte. Det er stadig ikke muligt at overvande, da vandet vil vandet fortsat kan løbe ud når vandreservoiret er fyldt op.

Ønsker man selv at lave en nem form for kapillær vanding kan man sætte en plastbakke af en passende størrelse ned i plantekassen og føre et rør ned i kassen. Fylde bakken med Leca kugler eller tilsvarende. Så har du en ”vandtank” i plantekassen. Fyld med jord. Dels kan du vande direkte ned i plastkassen eller også vande på jorden. Der vil samle sig vand og hvis det regner meget, vil det blot løbe over kanten og ud. Vi har plastbakker som gør det samme og et system der passer til vores 80 og 120 cm lange kasser.

Hvis du skal bruge den indenfor, så kan du eller vi fore den med en gang bassinfolie af gummi.

Plantekasse med eller uden ben?

Når vi taler om almindeligt jern/stål og til dels corten stål, så kan det smitte af på dine fliser så derfor har vi plast fødder som er 10 mm høje der lige løfter plantekassen fri fra jorden. Det giver en fin skygge effekt langs bunden, men det giver også en myre sikring.  De er monteret inde under plantekassen, så de ikke er synlige.

Du kan få med ben, som er svejset på, i højden 9,5 til 10 cm. De er dekorative og så kan du nemt flytte dem med en palleløfter eller gaffeltruck. Så, hvis du er en boligforening eller kommune, som gerne vil have et område afgrænset i perioder ude i det offentlige rum, så skal man vælge med ben der er svejset på. Det gør at de ikke lige bliver stjålet eller flyttet rundt med en lørdag aften, hvis de vejer et par hundrede kg. Vi har en serie i fuldsvejset cortenstål i kvadratiske, rektangulære eller runde former. De fuldsvejste produkter egner sig til offentlige områder med høj og hård belastning.

Skal hjulene være synlige eller skjulte?

Du kan få hjul på langt de fleste plantekasser vi har i vores sortiment. Hvis du har behovet for at rulle dem ind om vinteren, så er det absolut en fordel. En anden fordel med hjul er at du nemt kan flytte dem rundt, hvis du får mange gæster eller at du gerne vil skabe nye planterum. På de fuldsvejste modeller kan du også få skjulte hjul. Der er bundpladen løftet lidt op og svejst fast, således at det ser ud som om kassen kun er løftet et par cm fra jorden.