01.09.2022

Køkkenhave i højbede

Mange haveejere drømmer om den perfekte køkkenhave, hvor der er lange rækker af velplejet og frodige grøntsager. Der er noget magisk over selv at kunne gå ud i haven og plukke grøntsager eller krydderurter til madlavningen. En køkkenhave skal gerne være fri for ukrudt og nem og overskuelig at passe.

Højbede som køkkenhave

Mange kan godt lide at bruge højbede når de laver køkkenhave. Højbede er som navnet antyder et højt bed. Dette giver flere fordele. En af fordele er at man får en bedre arbejdsstilling, når køkkenhaven bliver løftet lidt op. Man skåner sin ryg og slipper for at skulle ned på knæ, hver gang der skal bruges grøntsager til madlavningen. En anden fordel er at man minimerer ukrudt. Ukrudt er svært helt at slippe for, men ved at hæve bedet op i højden minimeres mængden af ukrudt der finder vej til køkkenhaven. Ved at have et hæve bed begrænser man også besøget fra dræbersnegle. For at slippe helt for dræbersnegle kan man montere en sneglekant på sit højbed, hvis man oplever at der kommer man i køkkenhaven. En køkkenhave i højbede giver et stort udbytte på mindre plads. Planternes rødder har bedre plads, da de kan vokse mere nedad end til siden. Dette gør det også muligt at plante planterne tættere på hinanden.

Tips til at komme i gang med køkkenhaven

 1. Alt efter hvor meget plads man har, kan det være en god ide at starte i det små. Med et højbed i en god størrelse (120x234) kan man komme godt i gang med at dyrke grøntsager. Dette sikrer at man ikke mister overblikket eller motivationen for at skabe en hyggelig køkkenhave. Har man pladsen til en større køkkenhave har vi sammensat et sæt af højbede til køkkenhaven. 

2. Begynd med de planter du bedst kan lide. Ved at dyrke det man godt kan lide får man en naturlig lyst til at passe og til sidst anvende det i sin mad. Man kan med fordel undersøge om ens ønskede grøntsager er nemme eller krævende. 

3. Det kan være en god ide at lave en dyrkningsplan, hvis ikke man er bekendt med, hvornår ens forskellige afgrøder skal sås for at man er klar til sæsonen. Samtidig kan det være godt at få overblik over, hvornår de forskellige afgrøder skal høstes på året.

Køb af højbede til køkkenhave?

Det behøver ikke nødvendigvis være dyrt at købe højbede til køkkenhaven. Køber man højbede af træ er engangsudgiften lav, men man kan godt forvente at skulle skifte pallerammerne ud efter 1-2 år. Dette skyldes at fugtig jord og vand er hårdt ved træet i længden. Man risikerer at træet buler ud til sidst pga. jordtrykket og i værste fald at det falder fra hinanden. Vores højbede er enten i cortenstål, jern eller galvaniseret stål. Højbedene er op til 2 mm. tykke, hvilket gør at de holder i 10-15 år. Dette gør et højbed i stål væsentlig billigere end et højbed i træ på den lange bane. Om hvorvidt du skal vælge cortenstål, jern eller galvaniseret stål, er alt efter, hvilket udtryk du synes er pænt eller som passer ind i din have. Cortenstål og jern får begge rust farve. Mange elsker det fordi det har et mere rustikt udtryk og kan være en rigtig god kontrast til havens farver. Den store forskel er højden og godstykkelsen på vores jern og corten højbede. Højbedene i jern er 25 cm høje og har en godstykkelse på 1.25 mm. Cortenstål højbede er 40 cm høje og har en godstykkelse på 2 mm. Højbedene i jern har stadig en lang holdbarhed, som er mindst 10 år.

Placering af højbed

Placeringen af højbedet har stor betydning, hvis man ønsker at dyrke i det. Højbede bliver i dag brugt til meget andet end at dyrke i. Mange kan godt lide at bruge dem som en fin afgrænsning af terrassen. Det er meget populært at plante græsarter, som bliver høje og skaber læ på terrassen. For at opnå størst succes med dyrkning af grøntsager, krydderurter osv. er det vig tigt at højbedet bliver placeret et sted hvor der er rigeligt med sollys. Det er derfor vores anbefaling at man placerer det minimum 1 meter fra hækken, hvis det skal stå langs en hæk. Mange gange kan det være en god ide at placerer højbedene tæt på ens køkkenindgang, så man ikke skal langt for at hente grøntsager eller krydderurter til madlavningen. Køkkenhave i højbed

FAQ

1. Hvad kan man plante i et højbed?

Man kan plante mange forskellige planter i et højbed. Der er ingen bund i et højbed, så der er direkte jordkontakt, hvilket gør at de flest planter kan plantes i et højbed. Rødbeder, gulerødder, radiser, spinat, kartofler, løg, grønkål er bare nogle af de planter man fint kan plante i et højbed.

2. Hvad egner sig til højbede?

Mange planter egner sig til højbede. Hvis man ønsker en køkkenhave, egner rødbeder, gulerødder, radiser, spinat, kartofler, osv. sig godt til højbede. Skal højbedene være dekorative, er lavendel, solsikker, morgenfruer, tusindfryd, osv. velegnet til højbede. Man har også høje græssorter, som skaber en skøn afskærmning for vinden og skaber mere privatliv.

3. Hvilket krydderurter i højbed?

Nogle krydderurter kan man have i flere år og kan sagtens holde til det dansk vejr. Krydderurter som purløg, persille, dild, koriander, osv. er gode krydderurter i højbed. Derudover er der basilikum, rosmarin og timian, som også er gode, men er mere varmekrævende krydderurter i et højbed. De er gode om foråret og sommeren.

4. Hvordan laver man en køkkenhave?

Man kan lave en køkkenhave på flere forskellige måder. Vi anbefaler at man anskaffer sig højbed, da det får bedet op i højden og giver en bedre arbejdsstilling, så man ikke får ondt i ryggen.