17.08.2021

Rengøring & vedligeholdelse af spejlbassin

Et spejlbassin kan tilføre dybde og liv til din have. Det smukke spejlbillede, man ønsker sit spejlbassin skal give, ses bedst i et rengjort spejlbassin. Man kan både rengøre vores spejlbassin fremstillet i cortenstål og i sort lak. Dog skal man være opmærksom på, at rengøre man et spejlbassin i cortenstål, vil der gå noget tid, før rusten i vandet synker til bunds. Vandet kan derfor se grumset ud i starten, men dette skulle meget gerne aftage, så man får det smukke spejlbillede.

Til rengøring af et spejlbassin i sort lak anbefaler vi, at man gør det et par gange om året. Dette gøres i forbindelse med, at man skifter vand som vi også anbefaler man gør et par gange hen over sæsonen. Når spejlbassinet er tømt, kan man vaske det af med sæbevand. Hvis man oplever, at der er kommet alger eller lign. på bunden, kan man enten rense det af med lidt sæbevand eller lidt husholdningseddike. Når man har påført lidt sædevand, kan man bruge en blød børste. Børsten må ikke være for hård og skal helst være i plast. Lad gerne sæbevandet sidde og arbejde lidt på algerne, inden der skrubbes videre.

Oplever man, at der kommer kalkaflejringer i spejlbassinet, kan man bruge lidt eddike i vandet og påfør på kalken, eventuelt med en sprayflaske. Dette vil stille og roligt opløse kalken, og man kan derefter fjerne det med en børste eller en svamp. Hvis ikke kalkaflejringerne blev fjernet af dette kan man lægge gamle håndklæder eller viskestykker i det tomme spejlbassin. Man hælder derefter klæderne over med noget almindeligt husholdningseddike. På den måde får eddiken lov til at arbejde også selv i vores runde spejlbassiner, hvor eddiken ellers havde rendt ned og lagt sig i midten. Vi anbefaler at man lader eddiken arbejde i ca. 10 minutter, hvorefter man forsøger at fjerne kalken med en blød svamp. Kommer det ikke af kan man gentage processen. Igen ikke en alt for hård børste eller svamp. Betragt dit spejlbassin i sort lak som en bil, i forhold til lakken.

En måde man undgår disse kalkaflejringer er ved at fylde spejlbassinet op med regnvand. Regnvand er det bedste valg, da der ikke er kalk i, i modsætning til vandet fra vandhanen. Et dejligt og beroligende element, man kunne overveje at få i sit spejlbassin, er et springvand. Dette giver en skøn rislende vand lyd, men er også med til at holde spejlbassinet fri for alger. Et springvand i et spejlbassin tilfører ilt til vandet, hvilket gør at algerne får sværere ved at gro, da de har de bedst vilkår i stilstående vand.

Vores store runde spejlbassiner har en bundprop og vi anbefaler, at man etablerer et afløb over i et dræn, brønd eller nedløbsrør. Dette skyldes, at bassinerne på 120 og 150 cm ikke er til at hælde vandet ud af. Vores spejlbassiner på 60 og 80 cm er lettere at håndtere, og man kan lettere tilte bassinet og få vandet ud af dem.

Bliver opgaven for stor med etablering af et dræn til sit store spejlbassin, kan alternativet være en dykpumpe eller drænpumpe. Man kan på denne måde tømme sit store spejlbassin på Ø120 eller derover, uden at man skal anlægge et dræn. Disse dykpumper koster max kr. 299,- i et byggemarked og er utrolig effektive til at skifte vandet i et spejlbassin. Vandet kan tømmes over i et bed, og komme til nytte der.