Bålfade
Bålfade kan bruges til at skabe hygge i haven året rundt. Både om sommeren og vinteren er det dejligt at samles omkring et bål – fx til madlavning, hvor børn og voksne kan varme sig under et tæppe, mens maden tilberedes i flammernes skær
Store og små bålfade med rist
Er du klar til lune aftener i shelters med et bålfad? Vores bålfade kommer i forskellige størrelser, og nogle af dem egner sig særligt godt til madlavning. Det gælder fx vores bålfade på 80 cm, hvor vores grillrist passer godt til. Der er også vores bålfade i cortenstål, som har en højde, der gør det nemt at lave mad uden at skulle bukke sig for meget.
Hvad alle vores bålfade har tilfælles er, at de har en utrolig lang levetid på minimum 10 år. Det betyder, at når du investerer i et bålfad fra Zinkbakken, får du et produkt, der holder mange år frem, og som du vil få glæde af igen og igen. Og for at understrege bålfadenes holdbarhed, bliver de også solgt til institutioner, skoler, børnehaver og andre steder, hvor de skal kunne holde til at blive brugt igen og igen.
Vores bålfad holder bedre på varmen og reducerer røg
Et bålfad holder bedre på varmen i forhold til, hvis man har lavet et bål direkte på jorden. Det betyder, at bålet hurtigere kommer op i temperatur, hvilket får det til at brænde bedre. Den hurtige stigning i temperaturen gør også, at bålet ikke ryger lige så meget. Men det er blot nogle af fordelene – der er selvsagt også den gevinst, at du med et bålfad får mulighed for at flytte det rundt i haven. Dette er praktisk, så du kan placere det efter steder med læ, og det gør også, at du slipper for de pletter på græsset, der kan opstå efter at have haft en bålplads.
Vores stål bålfade med høj kant er produceret i 4 mm stålplade (jern). De er alle valset op i facon på specialmaskiner, hvilket giver dem en større styrke end støbejernsfade – der er nemlig ikke revner i det valste stål, og de kan derfor ikke frostsprænge, som et støbt fad kan. Procestiden for at lave et valset fad er længere end for et støbt fad, da det skal trykkes op i form af flere omgange, hvorefter kanten skal skæres ned og rettes til, så den er perfekt vatteret. Langt de fleste af vores bålfade er produceret i Danmark. Kvaliteten er i top, og vi har selv et bålfad, som har holdt i 8 år indtil videre, og vi regner stærkt med, at det kan holde i 8-10 år endnu.
Sådan laver du en bålplads med bålfad i haven
Der er flere veje til at lave en hyggelig bålplads i din have. Inden du anlægger bålstedet, bør du se på din haves muligheder, og hvad du vil bruge bålpladsen til. Er du usikker på, hvordan du skal komme i gang med at anlægge bålstedet, kan du læse med her:
- Du skal starte med at afmærke bålpladsens form og størrelse – det kan du fx gøre ved brug af pinde og snor. Sørg som minimum at lave en diameter på 1 meter, så der er plads til brænde og til at holde en god sikkerhedsafstand til siddepladserne.
- Grav græstørvet inden for dine markeringer væk med en spade.
- For at skabe så meget læ som muligt, skal du grave 20-30 cm ned i jorden – Det er en god idé at smide sand eller småsten i bunden af bålpladsen for at stabilisere.
- Du kan afgrænse bålpladsen med mursten, natursten eller fliser, da det kan være med til at sikre, at ilden ikke breder sig eller brænder det omkringliggende græs.
Hvordan tænder jeg et bål?
Du bør altid tage forbehold, når du vil tænde dit bål. Det er vigtigt, at du tænder det korrekt og sikkert, så der ikke sker en ulykke. Når du tænder op i dit bål, skal du altid bruge rent og knastørt træ, som hverken er malet eller trykimprægneret, da det kan forårsage giftig og miljøskadelig røg. Bruger du træ, der er fugtigt, kan det producere store mængder røg, og derfor anbefaler vi dig, at du kun bruger tørt træ.Hvordan slukker jeg mit bål?
Der er flere metoder til at slukke et bål. Det er vigtigt, at du gør det korrekt, så du undgår en ulykke. Du kan vælge at lade dit bål brænde helt ud. På den måde slukker bålet af sig selv, men ved denne metode skal du sikre dig, at bålet er helt slukket, inden du forlader det. Du bør derfor tjekke, om der er flere gløder, inden du går. Vil du gerne være helt sikker på, at bålet er slukket, kan du hælde en lille smule vand på det.
Ønsker du selv at slukke dit bål, inden det selv brænder ud, kan du starte med at sprede bålet ud med en ildtang, pind, ildrager eller andet, som er modstandsdygtigt over for de varme gløder. Herefter kan du så hælde vand på bålet og fortsat rode i det med dit redskab. Dette skal du gøre, indtil alle gløder er slukket.
Huskeregler, hvis du vil anlægge bålplads i haven
Der er ingen tvivl om, at et bålsted i haven er et virkelig hyggeligt samlingssted for hele familien. Her kan I nyde kvalitetstid med hinanden, fortælle hinanden gode historier, mens I griller skumfiduser. Et bålsted gør det muligt at gøre de lyse sommeraftener endnu længere, men inden du laver et hyggeligt bålsted i din have, er det en god ide at have styr på reglerne. Her kan du læse, hvilke regler der gælder for bål i haven, og hvordan du laver et sikkert bålsted. Du må som udgangspunkt gerne lave et hyggebål eller lille lejrbål i din have. Det er bare vigtigt, du som tidligere nævnt bruger rent og tørt træ eller træbriketter.
Hvad skal du have styr på?
Vi anbefaler, at du inden optænding af et bål tager et kig på din bopælskommunes hjemmeside over hvilke regler der er for bål i haven, da der kan være forskellige regler, alt efter hvor du bor. Mange kommuner tillader fx ikke bål i parcelhushaver. Er det lovligt i din kommune, skal du være opmærksom på, der kan være en række regler, du bør sætte dig ind i, før du går i gang. Der er nemlig en begrænsning for, hvor du må tænde bål, og hvor stort bålet må være. Det er vigtigt at dit bål ikke er til gene for dine naboer. Du kan tage en snak med dine naboer, hvis du bor i tæt bebyggelse. På borger.dk kan du tjekke, hvad reglerne er i din kommune.
Huskeregler:
- Det er vigtigt, at røgen fra bålet ikke generer dine naboer.
- Sørg for at bruge tørt træ, da det ryger mindre end fugtigt træ.
- Du skal have helt styr på afstanden mellem åben ild og bygninger.
- Det er vigtigt, du udviser forsigtighed, når du har gang i bålet og sikrer dig, at brandfare forebygges eller begrænses.
- Sørg for altid at have forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder i tilfælde af brand.
- Det er vigtigt, du holder en sikker afstand til letantændelige overflader.
- Husk, du ikke må tænde et bål i hård vind.
- Det er vigtigt, at bålet er under passende opsyn, indtil ild og gløder er helt slukket, og indtil der ikke længere er fare for, at der efterfølgende opstår en brand.
Du kan læse mere om reglerne på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.
Må jeg lave et mindre bålsted i min have?
Ønsker du at tænde et mindre bål i haven, skal der tages højde for størrelse, sikkerhedsafstand og vindforhold. Et bål med en diameter på højst 120 cm, et bål eller bålfad bør som udgangspunkt følge disse anvisninger:
- Placer bålet mindst 10 meter fra bygninger
- Placer bålet mindst 15 meter fra nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelige områder
- Placeres mindst 15 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer
- Er bålet placeret i et bålfad på mindre end 80 cm i diameter, må du gerne placere det tættere på bygninger end de 10 meter
Køb dit bålfad i dag
Er du klar til at samles om bålet? Flere og flere får et bålsted i haven, og det skyldes nok en større lyst til at være udenfor i naturen. Det er vi naturligvis kun glade for!
Skal du have et bålfad, så er det værd at vide, at du har mulighed for at købe og afhente dit bålfad direkte hos os. Bor du ikke i nærheden af Låsby, hvor vi har adresse, så kan du naturligvis blot bestille online med fragt fra 39,- DKK. Derudover sørger vi naturligvis også for hurtig levering af dine varer. Og har du spørgsmål til vores bålfade? Så er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på telefon 88 44 18 10 eller sende en mail til info@zinkbakken.dk.